Op 10 december verschijnt een boek over vier eeuwen oorlog, conflict en protest in Den Haag. Historische gebeurtenissen hebben op het regeringscentrum Den Haag altijd veel impact gehad. Dat blijkt uit dit boek, waarin veertien gerenommeerde (kunst)historici schrijven over conflict en geweld in Den Haag.
Een scala aan gebeurtenissen uit verschillende eeuwen passeert de revue. Het gaat over conflicten met een landelijke uitstraling zoals de ruzie tussen Oldenbarnevelt en Prins Maurits van Oranje, de staatsgrepen van 1798 en de ommekeer in 1813. Ook de Tweede Wereldoorlog komt uiteraard aan bod. Daarnaast worden lokale onlusten beschreven zoals vissersprotesten in Scheveningen, oproerige dominees op de kansel en het geheime verblijf van een RAF-commando in Scheveningen in 1977. Den Haag blijkt een broeinest van verzet, protest en strijd.
Het boek verschijnt ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Historisch Gezelschap te ’s-Gravenhage, opgericht op 27 januari 1899. Alle auteurs zijn leden of buitengewone leden van dit gezelschap. De redactie van de bundel wordt gevormd door Marieke van Delft, Herman Rosenberg, Onno Sinke en Lex van Tilborg.
Presentatie bij Paagman
Op woensdag 18 december zijn de auteurs van het boek 'Onrust in Den Haag' om 19.00 uur te gast bij boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Zij zullen daar hun 240 pagina’s tellende boek presenteren en aansluitend signeren. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan oud-burgemeester Jozias van Aartsen.